Skip to content →

Sådan takler du overflod af information, når du investerer i ejendomme

Giver det overhovedet mening at snakke om informationsoverflod?

Nogle vil argumentere, at vi – set over en bred kam – er blevet langt bedre til at processere information fra de mange forskellige informationskilder der findes i dag og at mere information altid er at foretrække. Der kan aldrig være tale om overflod af information i negativ betydning, hvis overblikket stadig er intakt.

På den anden side har det heller aldrig været nemmere for den enkelte at udtale sig om emner vedkommende dybest set ikke har forstand på. I gamle dage var det nemmere at spotte landsbytossen, men i dag har han en blog, som rangerer højt på Google og på overfladen ser troværdig ud.

Spørgsmålet er om mængden af tilgængelig, men til tider ubrugelig og utroværdig, information påvirker ejendomsinvestorer negativt? Er der i dag tale om informationsoverflod i negativ betydning?

Baseret på vores egne erfaringer er svaret på ovenstående ja, og konsekvensen af informationsoverflod i negativ forstand er at man som investor opererer ud fra mistillid i stedet for velinformeret rettidig omhu. Mere herom senere.

Hvorfor er informationsoverflod et problem?

Problemet med informationsoverflod er at det helt automatisk bliver sværere at finde ud af hvad du kan tro på, hvem du kan tro på, hvad du skal gøre og hvad du ikke skal gøre.

Derfor befinder flere ejendomsinvestorer sig i en situation, hvor de opererer ud fra mistillid i stedet for velinformeret rettidig omhu.

Hvordan bør ejendomshandler foregå, og hvad sker der når købere begynder at handle ud fra mistillid?

Når det kommer til stykket er der meget få detaljer omkring en ejendomsinvesting som du ikke kan verificere inden du køber. Købsfasen er netop den tid, hvor din rettidige omhu består i at få tjekket og dobbelttjekket alle facetter af den ejendom du er interesseret i. Bygningens stand, eventuelle ejerforeningsudgifter, vurdering af fremtidigt vedligeholdesbudget, beliggenhed, prissammenligning, potentielle opgraderingsmuligher (lave et ekstra værelse, udnyttelse af tagterrasse, balkon) og så videre.

Det er sådan ejendomshandler bør foregå. Du finder en ejendom du kan lide og på papiret har en attraktiv business case. Derefter går du igennem alle dine kritiske punkter for at sikre, at alt er som annonceret og din business case holder vand. Hvis det er tilfældet, så køber du. Hvis ikke, så melder du pas.

I stedet er der på grund af negativ informationsoverflod opstået en begyndende trend, hvor ejendomsinvestorer handler ud fra en mistillids position, hvor investorerne i højere grad forventer at sælgeren skal bevise han er troværdig. Mindsettet er vendt fra “uskyldig indtil det modsatte er bevist” til “skyldig indtil det modsatte er bevist”. Og det arbejder imod en god købsprocess for både investor og sælger.

Med andre ord er investorer begyndt at erstatte deres egen  evalueringsprocess med en forventning om, at sælgeren skal bevise ejendommen er købsvenlig.

Sådan påvirker mistillid dig som investor

Mistillid vil typisk få en investor til overanalysere en handel til et punkt, hvor hun ikke længere ved hvad der er op og ned. Selv hvis investoren til sidst kommitter sig til en handel risikerer hun, at hendes skepsis bliver en selvopfyldende profeti. Og ikke at at forglemme har hele købsprocessen været en negativ oplevelse

Endnu værre er risikoen for at miste en god handel fordi sælgeren bliver utålmodig og vælger en anden køber.

Summa summarum fører mistillid til at du risikerer at blive handlingslammet, at miste gode handler, at skade dine relationer samt blive stresset. Og faktum er, at rettighed omhu gennem en grundigt tilrettelagt evalueringsprocess i realiteten er det eneste du har behov for i købsprocessen. Som ejendomsinvestorer køber vi ejendomme. Ikke firmaer med komplicerede interne relationer. Og slet ikke mennesker.

Her er 4 gode tips til hvordan du takler informationsoverflod

Her er et par af de tips vi selv bruger til at modarbejde de negative aspekter af informationsoverflod og samtidigt drage fuld nytte af de positive aspekter (masser af gratis information).

1. Bevar altid en positiv attitude

Det er ikke meningen at ejendomsinvesteringer skal være et helvede. Hvis du ikke nyder processerne omkring det at investere i ejendomme bliver det uudholdeligt for dig i længden, når stresssituationer opstår. Det er sværere for dig at komme i mål, når du handler ud fra mistillid, og det er en unødig belastning på dit mentale råderum.

2. Fokuser på rettidig omhu og ikke tredjegradsforhør

Fokuser på de praktiske ting når du evaluerer ejendomsinvesteringsmuligheder. Det vigtigste er den overordnede business case og struktureret rettidig omhu. Sælgeren er ligegyldig, hvis du har styr på alle de andre facetter. Hvis du bruger hele din evalueringstid på at lave tredjegradsforhør af sælgeren er der en risiko for at du overser nøgleinformation.

3. Lyt til hvad du bliver fortalt, men hav altid din kilde i mente

Lyt, tag noter og brug information som giver god mening og som hjælper dig videre i købsprocessen. Men hav altid din kilde i mente. Hvad er hans motivation for at sige som han gør?

Vær især varsom på diverse online fora, hvor du ikke på samme måde kan se folk i ansigtet, når de deler information med dig. Desuden lider online fora traditionelt af “everyone’s an expert” syndromet. Vi bliver gang på gang overrasket over, hvor lidt folk kan slippe afsted med at vide og stadig agere som eksperter på området.

4. Afskriv ikke rigtige bøger

Det kræver dedikation at skrive en rigtig bog og det er meget svært for en forfatter at springe over, hvor gærdet er lavest. Derfor er bøger som oftest en troværdig informationskilde. Desuden kan du være heldig at finde en forfatter som før har stået i præcis den samme situation som dig og nu har skrevet en hel bogserie omkring hans erfaringer. I sådan et tilfælde er der absolut ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken. Op på hesten og få bestilt hendes bogserie!

-0-

Hvis du kan nikke genkende til ovenstående hører vi meget gerne fra dig og dine erfaringer med at takle informationsoverflod.

 

 

Published in Investering i fast ejendom

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *