Skip to content →

Vær bevidst omkring din abehjerne, når du investerer i ejendomme

Din abehjerne forhindrer dig i at tage rationelle beslutninger

Har du nogensinde fortrudt et køb? Har du fanget dig selv i at komme hjem med en dyr skjorte, som virkede uundværlig i købsøjeblikket, men som ved nærmere eftersyn har 3 identiske ubrugte tvillinger i klædeskabet? Det irriterer dig, ikke? I bagklogskabens lys gentager du overfor dig selv: “Jeg burde vide bedre, spare mere op og bruge dine penge på vigtige ting”, men gang på gang bliver du fanget i et impulsivt køb.

Det viser sig at skylden for impulskøbene kan placeres hos din abehjerne, eller i videnskabelige termer det limbiske system. Abehjerne fordi det limbiske system dominerer hos vores knap så fjerne behårede artsfæller. Din abehjerne gør dig i stand til at tage hurtige beslutninger i faretruende situationer og elsker nydelse, hvorimod dit præfrontale cortex hjælper dig med planlægning, rationelle tanker, udtrykkelse af personlighed og beslutningstagning.

Med andre ord er det din abehjerne der resulterer i her og nu beslutninger – som giver øjeblikkelig glæd – mens dit, mere voksne, præfrontale cortex godt kan finde ud af at tage en rationel beslutning, som giver glæde i fremtiden.

Hvad har dette med ejendomsinvesteringer at gøre?

Din abehjerne er hovedårsagen til, at din egen bolig (næsten) altid er en elendig investering. Abehjernen elsker emotionelle impulskøb og herlighedsværdi, men er komplet ligeglad med om prisen kunne forhandles yderligere ned eller om købet nu også giver mening på lang sigt. Når boligen skal sælges igen har abehjernen endvidere svært ved at give slip i salgsøjeblikket med dertilhørende negative konsekvenser for transaktionen. Med andre ord får din abehjerne dig til at købe for dyrt og gør det svært for dig at sælge igen.

Det værste ved det hele er, at abehjernen som regel vinder over dit præfrontale cortex i en direkte kamp. Det er derfor du tit ender med at bestille junk-food og spise ude i stedet for at lave sund mad derhjemme og løbe en tur.

Sådan bliver du bedre til at håndtere din abehjerne

Selv om din abehjerne kan virke ret dominerende i nuet er den heldigvis relativt nem at narre. Planlægningen er kodeordet. Jo flere fremtidige – rationelt gennemtænkte – beslutninger du kan forpligtige dig til i nuet, jo færre beslutninger overlader du abehjernen.

Her er et par eksempler:

  • Næste gang du tager ud og shopper, så tag kun de penge med i kontanter, som dit budget tillader dig at bruge.
  • Lav på forhånd en aftale med banken om det maksimale beløb du må købe hus for, og sørg for ikke at booke fremvisninger på huse der ligger udenfor budgettet
  • Tag en upartisk ven med til fremvisninger
  • Forpligt dig offentligt over for andre – dette virker fortræffeligt som værn mod at springe træning over til fordel for junkfood og en tur i byen

Hvad er dine erfaringer med abehjerne beslutninger, når det kommer til ejendomsinvesteringer?

Published in Investering i fast ejendom

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *